Logikai feladatok 4.

Korábban már volt hasonló bejegyzésem, de elég kevés megoldás jött rá, ezért hanyagoltam. Most viszont úgy gondoltam, hogy közzéteszem még a többit, de változtatok a közzétételen. Vagyis a feladványok végén megtaláljátok a megoldást is. Remélem azért lesz, aki nekiáll és csak utána ellenőrzi a megoldását. Ezek elég könnyű feladványok, az utolsó gondolkodtatóbb egy kicsivel, de gondoltam belelendülni talán jobb ezekkel.
Jó fejtörést!


1. Feri, Gyula, Jancsi és Karcsi meglátogatták egy barátjukat. Családi nevük: Kiss, Nagy, Szabó, Molnár. Elsőnek Molnár érkezett, 2-nak Jancsi, majd Kiss végül Gyula. Mindenki hozott valami: Molnár bűvös kockát, Feri golyóstollat, Gyula virágot, Szabó könyvet. Mi a négy fiú neve?

2. A 7-8. osztályosok műsort adtak elő. Panni, Jani és Kati szerepeltek. Egyikük -aki nyolcadikos- mondta az ünnepi beszédet, a másik hegedült, a harmadik szavalt. Jani csak hetedikes, de szavalni szeretett volna, Kati nem hallotta jól az ünnepi beszédet, mert akkor a színpad mögött állt. Panni nem tud hegedülni.

3. Karcsi, Géza és Tamás magasugrásban, futásban, ill. asztaliteniszben versenyzett. Mindegyik nyert arany, ezüst vagy bronz érmet. Ki melyiket nyerte, ha: az asztaliteniszező, aki Karcsi barátja, bronzérmet nyert. A magasugró nem kapott aranyérmet, Tamás nem atletizál. Karcsi nem magasugró.

4. A kétpárevezős csónakok versenyén 4 pár indult. Laci és párja megszerezték az 1. helyet. Karcsi és párja a 2. helyre került. Miklós és párja Dani, gyorsabb volt, mint Balázs és párja. Jancsi párjával másodiknak ért célba. Pista és párja az első 3 helyezés egyikét érte el. Nándinak Balázs volt a párja.
Kik voltak a párosok, hányadikok lettek?

5. Öt barátnak: Béla, Dezső, Gazsi, Feri és Janinak más-más márkájú autója van: Fiat, Lada, Skoda, Trabant, Wartburg. Egyik vasárnap úgy döntöttek, hogy hétfőtől kezdve kipróbálják egymás autóját. Naponta cseréltek, így pénteken már mindenki a saját autójában ült.
Kinek milyen kocsija van, ha tudjuk: Kedden Feri használta a Wartburgot. Csütörtökön Bélánál volt a Trabant, Gazsinál a Lada. Hétfőn Gazsié volt a Trabant. Szerdán Feri a Skodával közlekedett, Jani pedig a Wartburggal.

És akkor jöjjenek a megoldások: 

1.

Kiss
Nagy
Szabó
Molnár
Feri
x
Gyula
x
Jancsi
x
Karcsi
x

2.

vers   
hegedű
beszéd
Panni
x
Jani
x
Kati
x

3.

ugrás
futás
a.tenisz
1. hely
2. hely
3. hely
Karcsi
x
x
Géza
x
x
Tamás
x
x

4.

Dani
Jancsi
Pista
Nándi
1.
2.
3.
4.
Laci
x
x
Karcsi
x
x
Miklós
x
x
Balázs
x
x

5. Úgy lehet következtetni, hogy Ferié a Trabant, mert kedden és szerdán más márkájú autó volt nála, a Trabant pedig hétfőn és csütörtökön volt másnál. Stb.

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
Péntek
Béla
Wartburg
Fiat
Lada
Trabant
Skoda
Dezső
Skoda
Lada
Trabant
Wartburg
Fiat
Feri
Lada
Wartburg
Skoda
Fiat
Trabant
Gazsi
Trabant
Skoda
Fiat
Lada
Wartburg
Jani
Fiat
Trabant
Wartburg
Skoda
Lada

Vélemény, hozzászólás?