Medvék és egyéb állatok hajtogatott papírból

Ezen a héten egy állatkerti kirándulásra indultunk képzeletben. Mivel januári témánk a tél volt, és ugye szombaton derül ki, hogy kibújik-e a medve a barlangjából, rajzórára egy olyan témát találtam, ami mind a kettőhöz kapcsolódik. A gyerekeknek majd elmondom, hogy miért fontos ez az időjárás szempontjából (fontos-e egyáltalán), majd meghallgatunk egy dalt a medve töprengéséről. (Jön a tavasz, megy a tél…)
Ezután terveim szerint ki-ki olyan állatot készít majd el papírból, ami neki a legjobban tetszik. Ezek lesznek egy ideig a mi kis állatkertünk lakói.
Az alábbi könyvet régebben találtam a neten, így nem is tudom, ki volt az eredeti feltöltő. Köszönet érte.

Aki szeretné a többit is megnézni, és a sablont letölteni, innen megteheti.

Nagyon szeretem Nagy Lajos: Képtelen természetrajz című könyvét, melyben így vélekedik a medve és az időjárás, valamint a néphit kapcsolatáról:
A medve utálja a telet, ebben e tanulmány jó ízlésű írójához hasonlít. Az egész telet átalussza barlangjában, s ezáltal a szénkérdést és a spanyol nátha kérdését a lehető legpraktikusabban oldja meg, tehát nem is olyan ostoba állat, mint amilyennek kinéz. Gyertyaszentelőkor előjön a barlangból és szétnéz; ha szép idő van, a néphit szerint visszabújik a barlangjába, mert arról megtudja, hogy még sokáig tart a tél, ha pedig csúnya idő van, akkor künn marad, mert tudja, hogy nemsokára kitavaszodik. Így hiszi ezt a nép. A medve azonban sokkal ravaszabb, mint a nép és az ő hite, ha szép idő van, kinn marad, azért, mert szép idő van, ha pedig csúnya idő van, akkor visszamegy a barlangjába, azért, mert juj, de csúnya idő van odakinn. Ez a lehető legkörmönfontabb gondolkodás, amit a medve még azáltal is komplikál, hogy nem pont gyertyaszentelőkor bújik elő, hanem csak úgy gyertyaszentelő tájban, egy kicsit korábban, vagy egy kicsit későbben, csak azért, hogy a néphit egyáltalában ne tudjon rajta eligazodni.

1 Comment

  1. Jaj ezek nagyon édesek! A "Szemem Tükrében" blogomban pont most hajtogattam az iskolába krepp papírt díszítésnek…eszembe nem jutott volna, hogy ilyen édes állatokat is csinálhattunk volna közé dekorációnak!!! Köszönjük az ötletet! Eltesszük későbbre!
    Szép napot!

Vélemény, hozzászólás?