Szobai játékok 4.: Kockázás

Ma egész nap esett. Nagy gond ez nekünk, mert a gyerekek nem tudnak kimenni az udvarra, ahol kedvükre szaladgálhatnának. Így újból mutattam nekik egy régi kedvenc játékot, amihez csak papír és ceruza kell. Hát… első nekifutásra nem értették meg a játék lényegét, de majd lassan belejönnek. Jó kis stratégiai játék, emlékszem régen mennyit agyaltam, hogy vajon azzal járok-e jól, ha láncszerűen húzom a vonalat, vagy ha összevissza. Mert ugye, ha szerencsém volt, én foglaltam több területet egy húzással, de volt, hogy a társam. Mi csak ketten játszottuk, de több gyerek is játszhat egy lapon. 
A játék neve: Kockázás 
Egy négyzetrácsos lapon ceruzával körülhatárolunk egy négyzetet. (A játék leírása szerepel a De jó játék ez, gyerekek! című könyvben, ami 15 négyzetrácsnyi oldallal írja.) Mi annak idején annyira rajzoltuk, amennyi időnk volt a játékra. Tehát lehet több vagy kevesebb is. 
A játékosok kezében ceruza van, s felváltva húznak 1-1 kis vonalat a a négyzetrács mentén. A cél az, hogy ezzel a húzással bezárjanak egy vagy több kis négyzetet, amit előtte már három oldalról bekerítettek. Aki így bezár egy kis négyzetet, beleírhatja a saját jelét. (Ezt a játék kezdése előtt meg kell beszélni: kör, csillag, pont, stb.) Az elején gyorsan megy a játék, később már nagyon szemfülesnek kell lenni, hogy jó helyre húzzunk vonalat, amivel nem a társunknak kedvezünk. Az győz, akinek a legtöbb saját jelével ellátott bezárt kis négyzete van.
Próbáljátok ki, biztosan elnyeri a tetszéseteket! Jó játékot!

6 Comments

Vélemény, hozzászólás?