Hány óra van? 2.

Tegnap ismételtük (tanultuk) az órát. Azért írom így, mert ugye a kicsiknek újdonság, de úgy vettem észre, hogy néhány nagyobbacskának (másodikosnak) is. Ez is egy olyan téma, amit évente 2 órában felemlítenek, aztán a hónapok során a köd homályába vész. Néhány régebbi bejegyzésemben ITT, ITT és ITT már ajánlottam ehhez ötleteket, amelyek közül néhányat be is vetettem a korábbi osztályomnál. 

Most, hogy ismét elsősöket-másodikosokat tanítok kezdem elölről az egészet.

A mutatók megkülönböztetésére a teknősös-nyuszis megoldást alkalmaztam, és el is meséltem a két állatról a történetet, ami arról szól, hogy hogyan győzi le a teknős versenyfutásban a nyulat.  (Innen ti is letölthetitek.) Szeretném majd a karórás játékot is játszani, de előtte “bedobok” egy-két feladatlapot a másodikosoknak.
Forrás
Keresgéltem egy kicsit a Google segítségével, és nagyon sok feladatlapot találtam. Le is mentettem a gépemre, majd az egyik link segítségével egy olyan oldalra jutottam, ahol az én döntésem alapján készül el a feladatlap. 
Forrás
Most csak a legfontosabbakat említem: Be lehet állítani, hogy mit szeretnénk gyakoroltatni: az egész órákat, félórát, negyedórát, perceket. Választhatjuk azt a lehetőséget, hogy gyermekünk / tanítványunk írja be az órák alá a pontos időt, vagy az időpontnak megfelelően rajzolja be a mutatókat. Eldönthetjük, hogy hány oszlopban, sorban legyenek az órák. Ezek a legfontosabb dolgok, de vannak egyéb apróságok a betűfajtát, méretet és egyéb technikai jellegű dolgot illetően. Nem tudom, hogy van-e valamilyen korlátozás a feladatok számát illetően, mivel én 2-2 feladatlapot készíttettem. 
Az okoskaland júniusi hírlevele tartalmazott egy társasjátékot, ami szintén jó lesz majd a gyakorláshoz, hiszen csak egész és félórák szerepelnek rajta. Én a Facebook-on akadtam rá, ott láttam a társast is a június 26-i bejegyzésnél. (Ha esik az eső, benn kell a teremben maradni a gyerekeknek, akkor nagyon jól jönnek ezek a rövid idő alatt játszható társasok.)
Remélem, ez a néhány feladat elég lesz arra, hogy mindenki megtanulja, mennyi is a pontos idő.
Nézzétek meg, próbáljátok ki ti is!
Jó játékot, jó tanulást!

2 Comments

  1. Szia!Meg szeretném kérdezni,tudnál-e tízezres számkörhöz hasonló oldalat,mint a százashoz adtál?Vagy bármit,ami jó a tízezres számkörhöz.Köszi előre is!!!!Klári

    1. Szia Klári!
      Sajnos csak olyan feladatokat, oldalakat mentek le, ami az alsós tananyaghoz használható. Így nem tudok most sajnos segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.