Összefoglalás: A vizek, vízpartok életközössége – játékosan

Több heti környezetismeret óra után a mai napon eljött a téma összefoglaló órája. Mivel nem mindig értem rá menet közben, így nem tudtam minden órára feladatlappal és játékos ötletekkel is készülni, gondoltam, az összefoglalásra pótolom a hiányt. Így aztán tegnap készült egy újabb laminált eszköz a számonkéréshez, játékos gyakorláshoz, illetve egy kártya és egy memóriajáték.

Már a madarak tanulásakor is készítettem egy adag kártyát (csak fénykép nem készült róla akkor), így kézenfekvő volt, hogy legyen egy az emlősökről is. A szabályon a tervezetthez képest annyit módosítottam, hogy mivel felkerült az ismeretanyag mellé az állat képe is, a felolvasó gyerek nem adhat választ. Ha a többi játékos nem tud válaszolni, akkor ő bemondhatja a választ, a kártya pedig külön helyre kerül, a játékban levő kártyák mellé.
Előnye: ha netalán épp a kérdező nem (sem) tudja a választ, legalább látja, ellenkező esetben bárki mondhatna bármit. Hátránya:a lelkes felolvasók „segíthetnek” a társuknak azzal, hogy halkan megmondják a választ. (Ma ez történt nálunk.)

 Ajánlom mindenki figyelmébe a használt német boltokat és turikat, potom áron lehet kártyákhoz, társasjátékokhoz hozzájutni, és etikett papírral bármit tudtok rá ragasztani. Ha gyorsan kell valami, és nincs kéznél etikett papír, én vastag celluxszal is ragasztottam már sima papírra nyomtatott dolgokat a kártyákra.

A sok különleges nevű növényt még nem tudtuk megjegyezni (nem is fogjuk, de szerencsére a felmérés sem kéri), így ahhoz egy memóriakártya készült. Így legalább annyit el tudok érni, hogy a növény nevét be fogják tudni azonosítani a gyerekek a képével. 
A feladatok megbeszélése után sikerült is kipróbálni, és büszkén mondhatom, hogy minden gyereknek elnyerte a tetszését. Bár holnap nem lesz környezet, megígértem a gyerekeknek, hogy reggel játszhatnak vele. A memóriakártyákból 3 adagot nyomtattam, kettőt majd odaadok a napköziseknek, ott is tudjanak vele játszani.
Végezetül mutatom a mostani képeket és meghatározásokat:
Ha tetszik az ötlet, készítsétek el Ti is!
Jó tanulást, jó játékot!
Ui.: Aki szeretné a képeket és meghatározásokat Word-ben, a megjegyzésben hagyjon üzenetet és ne felejtse el megadni az e-mail címét! 

29 Comments

Vélemény, hozzászólás?