Domborzat flipbook

Pár éve, még az előző osztályomnál keresgéltem olyan kreatív megoldásokat, ami megkönnyíthetné a felszíni formák megjegyzését. Mert hiába tanulták ők azokat a számukra értelmetlen mondatokat, nem tudták úgy elmondani, ahogy azt kellett volna. Kemény harcot vívtam velük, de a sokféle feladatlap, és kreatívkodás végül meghozta az eredményt. (Bár nem tudom, ha most a felsős kollégát megkérdezném, neki is ez volna-e a véleménye.) 
Néhány napja az egyik közösségi csoportban megkért egy kolléganő, hogy segítsek neki néhány instrukcióval, mert érdekelné annak a flipbook-nak az elkészítése, amit ajánlottam anno az egyik posztban. Sajnos a forrás már nem él, így gyorsan készítettem egyet, és közben arra gondoltam, írok róla egy bejegyzést, és megmutatom mindenkinek. 
Íme az ötletadó kép: 
És akkor lássuk a flipbook-ot, lépésről lépésre!
3 db írólapot hajtottam ketté a képen látható méreteknek megfelelően ( 5 cm, 6,5 cm és 9 cm-nél. Utólag tuti, hogy a másodikat 7 cm-nél hajtanám, mert akkor minden sáv egyforma széles lenne, de megmondom őszintén, ezt csak szemre hajtottam, és utána mértem meg a hosszukat.)

Így néz ki, miután egymásba illesztjük a lapokat:

Tűzőgéppel összetűztem, és ceruzával a meghajtott lapokra rajzoltam egy hegyet, …

… majd miután lapozgattam, minden egyes lapon kiegészítettem a formát a megfelelő magasságra, és kiszíneztem a domborzati formának megfelelő színnel.

Az utolsónál húztam egy kék vonalat, az jelképezi a tenger szintjét, az alatta lévő részt pedig beszíneztem sötétzöldre, ezzel jelezve a mélyföldet. 

Ha elkészültök vele, célszerű ráírni minden oldalra a megfelelő felszíni forma nevét, esetleg a magassági számokat is, sőt, akár egyéb információkat is, ahogy annak idején az erdő flipbook-nál csináltuk a gyerekekkel. 
Sajnos annyi időm nincs, hogy ezt én most megcsináljam, de ami késik, az nem múlik. Viszont akinek tetszik az ötlet, az készítse el, biztosan eredményesen tudja majd használni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.