Összeadás, kivonás gyakorlása feladatlapokkal

Nagyon tetszenek nekem az olyan feladatlapok (legyen az matek, olvasás, nyelvtan vagy bármi) ahol úgy kell egy feladatot megoldani, hogy közben mondjuk színezni, rajzolni, kötözgetni, ragasztgatni kell. Amikor ilyeneket látok, mindig arra gondolok, hogy ezt mennyivel szívesebben oldanák meg a gyerekek, mint mondjuk azt a matek feladatot, amit át kell másolni a füzetbe. Abban semmi izgalom nincs. Leírom, kiszámolom, ellenőrzöm. Vagy jó, vagy nem.

De ha ilyen feladatlapon kellene dolgozni, csak nem válna annyira unalmassá, egyhangúvá, nem? Lehet, hogy rosszul gondolom, de ha viszek be a tanítványaimnak ilyen feladatokat, úgy látom, nagyobb lelkesedéssel kezdenek hozzá, mint egyébként. Ezért aztán rendszeresen mentegetem is az ilyen ötleteket a Pinterest-es mappákba, hogy ha kell, könnyen elő tudjam keresni.

Most mindkét osztállyal az összeadás és a kivonás a tananyagunk, így ehhez kerestem néhány, általam érdekesebbnek tartott feladatlapot. Mutatom is őket. (Bár az érthetőség kedvéért magyarosítottam őket, a FORRÁS szóra kattintva a szerzők oldalára juthatsz. Az elismerés őket illeti.)

Ezeket a feladatlapokat még a hét elején vittem, amikor nem volt időm átírni a szöveget, de szóban elmagyaráztam a gyerekeknek, hogy mit kell csinálniuk. Az elsőnél azt kértem, hogy minden eredményt más-más színnel írjanak, és a kagylót ugyanazzal a színnel színezzék ki. A másodiknál írásban megoldották a harmadikosok a feladatot, majd az eredményeket megkeresve a labirintusban jelölték az útvonalat.

Ha még több ilyen feladatra van szükséged, nézz szét a pinterestes mappámban!

Ha tetszenek a feladatok, nyomtasd ki őket, és kezdődhet a gyakorlás. Jó játékot, jó tanulást!

Vélemény, hozzászólás?