Szoptatás kontra tápszer

Sokáig szerettem volna szoptatni a gyermekeimet. Három és fél, illetve másfél hónapig sikerült. Hiába ittam sok folyadékot, teát, ettem az „eresztett” levest, kevésnek bizonyult. Mindkét lányom sokáig szeretett volna szoptatni, még zacsikat is vásároltak, hogy a felesleget lefagyasszák, a nagyobb még szoptatási tanácsadót is felkeresett kétszer, mégsem tudtak csak 2-3 hónapig.

Mostanában nagyon felkapott dolog az anyatejes táplálás propagálása (ami szerintem is nagyon fontos), de én néha azt érzem, hogy egyesek megvetéssel beszélnek azokról az édesanyákról, akik nem szoptatnak. Holott ez nem kívánságműsor, a legtöbb anya nem azért nem szoptat, mert nem akar, hanem mert tőle kívülálló okok miatt nem tud, vagy egyszerűen nem elég a tej a kisbabájának. Ez a poszt nem az anyatejes táplálás ellen szól, hanem azoknak az anyukáknak, akik tápszert kell, hogy adjanak a babájuknak, és ettől úgy érzik, hogy nem jó szülők.

Ha valaki úgy gondolja, hogy kényelmi szempontból dönt egy szülő a tápszer mellett, az nagyon téved. Sokkal körülményesebb a tápszer kiadagolása, elkészítése, mint egy szoptatás, arról nem is beszélve, hogy anyagilag is nagyon megterhelő. Emlékszem, én az egyik hajnali etetésnél annyira kapkodtam, hogy az egyik unokám az ordításával fel ne ébressze a másikat, hogy rosszul csavartam rá a cumisüvegre a tetejét, és miközben össze akartam rázni, az egész ráömlött a pizsamámra.

Mennyivel körülményesebb egy benzinkúton azért megállni, hogy meleg vizet kérjünk a tápszerhez, vagy rendszeresen orvoshoz járni a receptet megíratni, rohanni haza, mert már sírnak a gyerekek, mivel éhesek…
Sorolhatnám a nehézségeket, de aki tápszerrel eteti a kisbabáját, bizonyára ismeri ezeket, sőt még ennél jóval többet is tudna mesélni.

Kedves édesanyák! Nyugodjatok meg, és főleg: ne hibáztassátok magatokat, hogy nem, vagy csak rövid ideig tudtatok szoptatni! Nem attól lesz valaki jó anya, hogy sokáig szoptat. Tegyetek meg mindent, beszélgessetek a védőnővel, ha lehetőségetek van, keressetek fel szoptatási tanácsadót, de ha nem megy, engedjétek el a dolgot, ne stresszeljetek rá! Jó babázást!

Vélemény, hozzászólás?