Blob-fa érzelmi teszt

Az idén 3, majd tanév közben egy újabb tanuló érkezett az osztályunkba. Bizonyára nagy változás ez a gyerekek életében, de valahogy nem tudnak, nem akarnak (vagy nem képesek) beilleszkedni az osztályközösségbe. Őszintén megmondom, kissé tehetetlennek éreztem, érzem magam. A 32 év tapasztalata ilyenkor kevés. Lehet, hogy már kamaszodnak, de valahogy nem bírok velük. Persze az érzéseiket nem tudják elmondani, van olyan gyerek, aki például nagyon gyakran szomorú, és el is mondja, hogy ő nem boldog, de hogy miért, azt már nem tudja megmondani. Nesze neked boldogságóra.

Ahogy már ITT írtam, októberi témánk az optimizmus volt, ahol jobban körüljártuk, hogy mitől is függ, hogy hogyan érezzük magunkat. Bár a kézikönyv sok ötletet ad a téma megvalósításához, mindig keresgélek a neten, hátha találok valamit, ami még jobban segítheti a feldolgozást. Így találtam rá a Pip Wilson nevéhez köthető Blob-fára, ami egy rövid idő alatt elkészíthető személyiségteszt.
Ezt az önismereti tesztet eredetileg iskolás gyermekek számára hozta létre, hogy megvizsgálja, közösségbe való integrációjukat és teljesítő képességüket. A teszt segít felismerni és erősíteni az érzelmeket, és bizonyos mértékben az is kiderül belőle, hogy mit gondolunk magunkról, hol vagyunk a társadalomban, egy adott közösségben. A kép minden blob alakja más hangulatú, és eltérő helyzetben van a fán.

A gyerekek feladata az volt, hogy keressék meg azt a blob-figurát, amelyik a legjobban hasonlít rájuk, majd keressenek egy másikat, amelyre hasonlítani szeretnének. Érdekes, olykor megdöbbentő eredmények születtek.

Ha Te is megcsináltad a tesztet, nézd meg, melyik figura mit jelent:

Ha az 1, 3, 6, 7 alakok közül választottál, akkor határozott ember vagy, aki nem fél a nehézségektől vagy az akadályoktól.
Ha úgy érzed, hogy a 2., 11., 12., 18. vagy 19. ábra valamelyikére hasonlítasz, akkor barátságos ember vagy, aki mindig ott van, amikor a barátainak szüksége van rád.
Ha a 4-es figura ír le téged, akkor olyan személy vagy, aki nehézségek és fáradalmak nélkül akar sikereket elérni.
Az 5. szám azt jelenti, hogy gyakran fáradt, kimerült és gyenge vagy, és kevés energiád van az élethez.
Ha a 9. ábrát választottad, akkor boldog, vidám és szórakoztató ember vagy.
Ha a 13, 21 alakok közül választottál, akkor szorongó típus vagy, aki sokszor kerüli más emberek társaságát.
Ha a 8-assal azonosultál, akkor igazi álmodozó vagy, aki távol a valóságtól, a saját világában él.
Ha a 10, 15 alakok közül választottál, jól tudsz alkalmazkodni és elégedett vagy az életeddel.
Ha a 14-est választottad, akkor valószínű, hogy olyan traumán vagy túl, ami kimerített érzelmileg.
Ha a 20-as figurával tudsz azonosulni, akkor tisztában vagy a saját fontosságoddal – igazi vezéregyéniség vagy.
Ha a 16-ost választottad, akkor belefáradtál, hogy állandóan támogass valakit. De lehet, hogy észre sem veszed, mert lelkesen tevékenykedsz. Vagy az is lehet, hogy jólesik a 17-es ölelése – ez esetben szereted, ha dédelgetve vagy, és hajlamos vagy azáltal értékelni magad, ahogy mások látnak téged. Szereted, ha a figyelem középpontjában lehetsz.

Találtam még ezek után jó pár tesztet, érdemes azokat is megnézni, elemezni. Bár még nem találtam meg, hogy itt melyik emberke mit jelent, de maga a rajz is nagy segítség, hiszen sokat elárul a gyerek személyiségéről.

Vélemény, hozzászólás?