Ikrekkel az élet: hétköznapi gondok

Hogy az ikrekkel az élet milyen nehéz, szerintem senki sem tudhatja, míg meg nem tapasztalja. Hiába volt nekem is két (eltérő életkorú) gyerekem, az iker unokáimmal kb. 6 hónapig nagyon kemények voltak a mindennapok. És nem túlzok. Lássuk, melyek azok a dolgok, amelyek egy gyereknél tuti, nem fordulnak elő:

Szoptatás, etetés

A szoptatás, etetés kapcsán első kérdés, ami felmerül, melyik babócával kezdd az etetést? Ha nem egyszerre ébrednek, egyértelmű, amelyik felébredt. Ha egyszerre ébrednek, akkor amelyik jobban ordít. Megpróbálhatod egyszerre szoptatni mind a kettőt (tandem szoptatás), de ehhez próbáld meg megtalálni azt a pózt, ami a babáknak is és neked is a legkényelmesebb! Ha tápszeresek a babák mondhatni ezerszer könnyebb dolgod van, hiszen cumisüvegből álom az etetés.

TIPP: Ha tápszeres a babád, vegyél tápszeradagolót és termoszt, ezzel nagymértékben megkönnyíted az etetést, főleg éjszaka, amikor csak összeöntöd gyorsan a két cuccot, és már ehet is a baba. Jó tanács: ne felejtsd el a meleg vízhez a tápszert is hozzáadni, mert mi jártunk úgy egyszer éjszaka, hogy véletlenül majdnem egy cumisüvegnyi meleg vizet ivott az egyik babócánk. A későbbiekben, amikor bébiételt, vagy egyéb „rendes” ételt kap a gyerek, ugyanúgy kell etetni két babát is, mint egyet, csak kicsit gyorsabban kell, hogy járjon a kezed. De ebbe simán bele lehet jönni.

Levegőztetés, séta

Nekünk a lányok decemberben születtek. Így a lányom, míg otthon volt, egyedül meg sem próbálta a sétát, max. kivitte őket a teraszra. Ez is elég körülményes volt. Nehéz összehozni azt egy bérház második emeletéről, ahol lift sincs, hogy hogyan viszed le a babakocsit, a babákat. Egyáltalán. Mi a sorrend? Babakocsi, vagy a gyerekek? Ki vigyáz a babakocsira, az egyik gyerekre, míg a másikért felmész? És a táskákról nem is beszélve, hiszen bármilyen rövid útra indulsz, fel kell pakolnod, mert séta közben bármi előfordulhat. Természetesen családi házban ez egy fokkal könnyebb, de azért így is körülményes. Na és persze az sem mindegy, ki ül elől, és ki a hátsó részben. Nálunk Jázmin volt az akaratosabb, így legtöbbször ő került előre.

Tanácsadás, orvosi vizsgálat

Egyedül szerintem kivitelezhetetlen. Szerencse, hogy mindig van aranyos, segítőkész védőnő, (legalább is a lányomé ilyen), aki besegített, amikor egyedül ment a lányom az ikrekkel tanácsadásra, sőt az orvoshoz is elkísérte. Azt pedig el sem tudom képzelni, hogy egy védőoltás után, hogy lehet egyszerre két ordító csöppséget megvigasztalni, de biztosan nehezebben, mint egyet. Bár a lányom rutinosan tudta egyszerre cipelni a két picit.

Játékok

Érdekes dolog, de a játékokról azt gondolná az ember, hogy veszek két különbözőt, és majd felváltva játszanak vele a gyerekek. Tévedés! Amikor már nagyobbak a babák, kb a 6. hónap után, szigorúan, mindenből kettőt kell venni. Ugyanis ha csak egy van, mind a kettőnek AZ kell.

Bizonyára sok olyan dologgal lehetne még folytatni a listát, ami nekem most nem jutott eszembe, ezért ha Te, kedves olvasó ikres anyuka vagy, hozzászólásban nyugodtan folytasd a felsorolást!

Vélemény, hozzászólás?