Boldogságóra január: Célok kitűzése és elérése

Szeptembertől mi is Boldog iskola lettünk, és ahogy ígértem, minden hónapban beszámolok róla, hogy mit is csináltunk az adott témához kapcsolódóan. Szokásunkhoz híven ebben a hónapban is a mesével kezdtünk (Az öreg halász és a nagyravágyó felesége), de most nem én olvastam fel, hanem a rajzfilmet néztük meg, majd ezt követően mindenki megfogalmazhatta a saját három kívánságát a Boldogságfüzetébe, amit néhányan fel is olvastak.

Beszéltünk arról, hogy a vágyaink eléréséhez célokat kell kitűzni magunk elé, amelyek lehetnek rövid-, közép- és hosszútávúak is, és hogy a célok eléréséhez ki kell dolgoznunk egy stratégiát, amit végül 3-3 lépésben határoztak meg a gyerekek. 2020-as célkitűzéseikhez rajzot készítettek a tanulók.

Miután kiderült, hogy a legtöbb tanulónak a rövid távú céljai között valamilyen tantárgyhoz kapcsolódó fejlődés szerepel, elhatározták, hogy közösen próbálják megvalósítani a célkitűzéseiket. Meghirdettem egy “Kihívási versenyt”, ahol mindenki önmagával versenyzett, versenyez. Úgy döntöttünk ugyanis, hogy a tanév végéig mindenki megpróbál „versenyben maradni”. Ha egy nap valaki tesz valamit a célja eléréséért, léphet egyet egy társasjáték-szerű mezőn, ahol az egyes mezőkhöz különböző ajándékok, lehetőségek kapcsolódnak. Vannak bizonyos nagyobb „mérföldkövek”, aminél például elmegyünk majd cukrászdába, vagy egyéb, nagyobb ajándék közül választhatnak a rá lépő tanulók.

Mivel sok tanulónál célként a szebb olvasás szerepelt, január közepén meseolvasó versenyt hirdettem, amelyre a 18 tanulóból (2 beteg volt) 11 jelentkezett. Ugyancsak az olvasás megszerettetése volt a célom, mikor ellátogattunk településünk könyvtárába, ahol Fekete István műveivel ismerkedtek a tanulók, amiből később vetélkedőt is rendeztünk.

Mozgalmas hónapon vagyunk túl, sok gyereknél már látható fejlődés, hiszen szívesen olvasnak könyvtárból kölcsönzött könyveket is, és nem csak muszájból olvassák az olvasmányokat. Akik az írás, nyelvtan vagy bármi egyéb területen akartak fejlődni, szintén „elindultak”, de a javulás, fejlődés mindenki számára más-más, különböző hosszúságú folyamat eredménye lesz.

Remélem, lesz, ami motiválja őket, és minél többen kitartanak februárban, és a többi hónapban is!

Vélemény, hozzászólás?