Relációs jel (Kacsacsőr) tanítása

A relációs jel használata több gyereknek okoz gondot. Emlékszem elsős koromban én sem értettem meg elsőre, de a tanító nénim 2 házra lakott hozzánk, ezért vettem a bátorságot, és EGYEDÜL átmentem hozzá, hogy magyarázza el még egyszer. Én ugyanis fordítva gondoltam a csibecsőrt (mert mi csibecsőrnek tanultuk, bár ez részletkérdés), ahogy általában egy csőrt rajzolunk egy csirkének. Akkor magyarázta el, hogy tátott szájú kiscsibéről van szó.
Aztán, amikor tanító lettem, megrendeltem a Tanító folyóiratot. Egy  idősebb kolléganőm pedig nekem adta az ő korábbi számait. Ebben találtam az alábbi kis mondókát, amivel megtanítottam az elsőseimnek a relációs jelet. Készítettem is egy kacsát, amit a táblánál használtunk.
Aztán 6 éve, amikor elsős voltam, kicsit gyengébb képességű osztályom nem értette meg, hiába mutattam a táblánál a kiskacsát, ahogy éppen megeszi a többet. 
Ezért mindenkinek gyártottam kis kacsákat, papírtányérra raktunk korongokat, és a gyerekek úgy forgatták a kacsát, hogy mindig a többet egye meg. Az egyenlőségnél pedig utaltam a fenti képre, hogy az összezárt csőrük az egyenlőségjelre hasonlít, tehát, ha ugyanannyi korong van, tanácstalan és nem eszi meg egyiket sem. 

4 Comments

  1. Nagyon jópofa ez a versike. 🙂

    Az elsős mozaikos tanmenetet átolvastam tavaly mielőtt nekikezdtünk az anyagnak. Meglepődtem, hogy az volt benne, hogy kerüljük a kacsacsőrözést, nevezzük relációs jelnek… Nem tudom miért fájhat ez a kifejezés a tanmenet szerzőjének.

    Megkerestem:

    "A tanítók egy része „csibecsõr”, „kacsacsõr” elnevezést
    használ. Ha lehet, kerüljük e kifejezéseket. A tanítók következetesen
    használják a relációjel szót! A gyerekek is
    ezt fogják használni egy idõ után. Nem elég, ha csak írásban
    jelölik helyesen a relációjeleket."

    Az érettségire készülő diákjaim is kacsacsőröznek egyébként 🙂

    1. Örülök, hogy tetszik.
      Egyébként én is használom a relációs jel kifejezést is, illetve a gyerekek is, és nem hiszem, hogy egy ilyen kis mondóka, vagy a kacsákkal való játék ártana nekik, és ha így megjegyzik, miért ne?
      Egyébként nekem a véleményem az ilyen emberekről az, hogy biztosan elméletben nagyon felkészültek, de lehet, hogy gyereket még nem láttak.
      És akkor mi van azzal a dallal, hogy : Minden vízbe mártott test…? :))

Vélemény, hozzászólás?