“Kocsonya fesztivál” békákkal – nálunk

A múlt hétvégén rendezték a Kocsonyafesztivált Miskolcon. Mivel februári témánk az állatok és az állatkert volt, gondoltam, ezen a héten jól kapcsolhatom ehhez a témához a kocsonyafesztivált.

Levetítettem két kétperces felvételt a kocsonyafesztiválról. Az egyik az Egy perc Magyarország-ból való, itt írtam róla, a másik felvétel pedig a múlt heti megnyitón készült.

Elmeséltem a kocsonyában pislogó béka történetét is. Erről már korábban itt írtam. Ez a történet már át is vitt a márciusi témánkra, melyben megyénkkel fogunk foglalkozni. Borsod mondái, híres szülöttei kerülnek egy kicsit a középpontba, legalább is remélem.

ModernNagyi oldalán találtam a Kisbékák a mocsárban nevű társast, mellyel reggelente játszottak a gyerekek. (Nekem zöld színű a tojástartó, így nem festettem át, a békák is egyszerűbbek.

Az eredeti
A miénk

Technikaórán állatfejes könyvjelzők, rajzórán békák készültek tojástartóból. A könyvjelzőt itt leltem.

A  tallystreasury oldalán találtam ezeket a még egyszerűbb, praktikus könyvjelzőket, amit nagyon könnyen el lehet készíteni egy boríték sarkából. De ha nincs boríték, papírból is készülhet, csak kövessétek a lépéseket!
A békák saját ötlet, pontosabban csirkeadaptáció. Itt láttam a csirkéket, gondoltam, béka is készülhet ugyanígy. A játékhoz az ötletet a Comenius Logo programból való brekik adták.
Tojástartóból készült néhány halom (pontosabban 6), ezeken ülnek a számozott brekik, melyeket sorba kell rakni. A gyerekek először maguknak készítettek 1-1 békát, (ez alapján otthon elkészíthetik a többit) majd akik hamarabb elkészültek, a játékhoz festették meg az enyémeket a halmokkal együtt. Száradás után ki is próbáltuk. Sajnos időhiány miatt a gyerekek békáiról nem készült “csoportkép”.

Néhány feladat még a sorba rendezéshez, ha  kedvet kaptatok hozzá, és a gyerekeitekkel, tanítványaitokkal szeretnétek még játszani: 
1 2 5 _ 4 3             5 _ 3 4 2 1             1 3 4 _ 5 2              2 4 1 _ 5 3              4 _ 3 2 1 5
3 1 4 _ 5 2             1 2 3 _ 5 4             4 2 5 3 1 _              _ 5 1 2 3 4              5 3 4 2 1 _
1 5 2 4 _ 3             5 2 1 4 _ 3             2 3 _ 5 1 4              4 5 3 _ 1 2              5 _ 4 3 1 2 
5 2 3 _ 4 1            1 _ 3 5 2 4              4 _ 3 1 2 5 

Nem próbáltam ki mindet, de biztosan megoldható, legalább is bízom a ComLogóban.

4 Comments

 1. Én tudatlan! Még nem is hallottam a kocsonya fesztiválról! Köszönjük, hogy adtál lehetőséget a bepillantásába! Milyen jó móka lehet!
  De ezen kívül rengeteg ötlettel jöttél gyerekeknek! Úgy látom nagyon inspiráló vagy az iskolában kedves Sucika! A gyerekeid szerencsések!!!
  (Szerencsére a mi gyerekeink is azok, mert igen jó és szeretnivaló tanárnénink lett.)

  1. Bizony, és ez talán már a 13. volt, ha jól emlékszem. Mi egyszer vettünk részt rajta, jó volt, de nagyon hideg, így pár óra után hazajöttünk.
   Jól esett olvasni kedves soraidat, és azt is, hogy a ti tanárotok is szeretnivaló. Sajnos egyre kevesebbszer hallok jó pedagógusokról. Már félek is, hogy ritkák vagyunk, mint a fehér holló. Én nagyon szeretem a munkámat, és úgy gondolom, ha viszek be egyéb ötletet, egyszer valahol, valamikor majd meghozza a gyümölcsét. Már az öröm, ha látom a gyerekeken, hogy tetszik nekik, amit mutatok.
   Szép hétvégét!
   Icu

Vélemény, hozzászólás?