Páros, páratlan számok gyakorlása – társasjátékkal

Ma olvastam egyik kedvenc külföldi blogom ajánlatára ezt a társasjátékról szóló bejegyzést. Nagyon megtetszett, már ki is nyomtattam, mivel jól jön itt az év eleji ismétlésnél. A számszomszédok gyakorlásához ajánlja a szerző, de emellett lehet vele gyakorolni az összeadást, vagy a szorzást, akár a helyiértéket is. A bejegyzést itt tudjátok elolvasni, és pdf formátumban letölteni a társast A4-es, vagy A3-as formátumban. Akinek viszont nincs rá ideje, én már átformáztam jpg-be, így akár innen is leszedheti. 
A játékszabály a következő: Középre helyezzük el a bábukat. Két dobókockával dobunk, összeadjuk a dobott értékeket és megmondjuk, hogy a kapott szám páros, vagy páratlan. Ha páros, a nénike irányába lépünk egyet, ha páratlan, akkor a madár irányába. Győz az, aki előbb ér a nénihez vagy a madárkához. 
Nehezíthetjük a feladatot, ha 3 vagy 4 dobókockát használunk és azokat adjuk össze.
Összeadás helyett össze is szorozhatjuk a két dobott számot, és ebben az esetben a szorzás eredményének megfelelően lépünk. 
A lehetőségeknek itt már csak a fantáziánk szabhat határt. Nekem hirtelen az alábbi néhány dolog jutott az eszembe:
– Az összeadás, szorzás után a kapott értéket kivonjuk 100-ból (200-ból, vagy egyéb, előre megbeszélt számból), és azt a számot vizsgáljuk, hogy páros-e vagy páratlan. Így már a kivonást is tudjuk gyakorolni.
– Dobhatunk 2, 3 vagy 4 kockával, és így képezünk 2, 3 vagy 4 jegyű számot. (Persze ehhez már célszerű olyan dobókockát használni, amin nagyobb számok is szerepelnek. Szerencsére egy van nekem is, de készíteni is lehet.) 
– A valószínűség számításnál is jól hasznosítható, mikor előre tippelnek a gyerekek, hogy vajon mi lesz többször: páros vagy páratlan szám.
Ha valakinek egyéb dolog is eszébe jut, írja meg legyen szíves, hogy mindenki számára hasznosítható legyen!
Jó játékot!

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?