Kerekítés játékosan

Alig melegedtünk bele a számokba, már rohanunk is tovább, jönnek a számszomszédok és a kerekítés. Ez tavaly 1-2 gyereknek ment döcögősen, ezért remélem, hogy az idén sem lesz gond. Mindenesetre kész a lapozós könyvecske (flipbook), a golyós számológép, és tegnap az jutott eszembe, hogy mindkét eszköz alkalmas a számszomszédok gyakorlására is. Ma felzárkóztatón be is vetettem, és sikerült is vele megoldani a feladatokat. A kisebb számszomszédokat úgy találjuk meg, hogy egyszerűen visszatoljuk az egyeseket, tízeseket, stb. A nagyobb szomszéd már könnyen megy utána. Jelen esetben a 3241 százas szomszédját látjuk.

A flipbook-nál visszalapozunk a nullához.

Tavaly egy dalocskát tanultunk a kerekítéshez, az idén egy ilyesmi posztert szeretnék még készíteni, biztosan ez is segít majd. Az eredetit itt találjátok. A plakát angol címe: Rounding rollercoaster. Próbáltam valami rímelőt kitalálni én is, de nem sikerült, így lett az, hogy: Gurulj és kerekíts! (De nem is a cím a lényeg.)

Kedvenceim a dobókockás játékok. Mutattam is már jó néhányat, és még fogok is egyet-kettőt. Addig-addig keresgéltem, míg találtam a kerekítéshez is néhányat.

1. Dobj, kerekíts és takarj! (szabad fordításban)

Forrás

Készül majd ezresre is, de ugye, az idő …..
2. Szalamandrás kerekítéses játék
Ehhez is dobókocka kell. Annyit módosítottam a játéktáblán, hogy az eredetinél az 50-es szerepelt, ezt kijavítottam 1000-re, mivel mi ezt tanuljuk az idén. (Nem tudom, van-e értelme az 50-et belekeverni?) De végül nem azt a táblát fogjuk használni a pörgetéshez, hanem a KIK-ben vettem kis színes fakockákat, ebből néhányat feliratoztam, (2-2 tízes, százas, ezres ) így ezt a dobókockát dobva derül majd ki, hogy tízesre, százasra vagy ezresre kell kerekíteni.
A játékszabályt nem volt időm lefordítani, de a  lényeg itt is: dobni kell, kerekíteni és takarni. (Bár lehet színezni, karikázni is, csak akkor nem használhatjuk többször a lapot.) Aztán hogy mi alapján hirdetünk győztest, abban előre meg kell egyezni. 
Forrás

3. Szörnyes társas
Társasozás közben is gyakorolhatjuk a kerekítést. Itt találtam ezt a játéktáblát, aminél szintén pörgetéssel döntjük el, hogy tízesre vagy százasra kell kerekítenünk, de ha elkészítem ezt a játékot, (vagy valami hasonlót,) az előbb említett dobókocka ide is jó lesz. Persze a számok is négyjegyűek lesznek.
4. Végül két egyszerű feladatlap, ha valakinek nincs sok ideje egy társasjáték lejátszására, de egy kis színt szeretne vinni a gyakorlásba. Ezeket is át kell írnom, mivel ugye mi negyedikesek vagyunk. 


Forrás

Forrás


Készítsétek el vagy nyomtassátok ki! Jó tanulást, jó játékot!6 Comments

    1. Mivel negyedikesek, annyira nem kerekítettem nagy mesét hozzá. Csak annyit mondtam, hogy biztosan láttak már hullámvasutat, ahol lassan megy felfelé a kocsi, és ha nincs elég lendület, visszagurulhat. Ha felér a tetejére, a másik oldalra gurul le. De lehet a domboldalon felfelé menő autóval is magyarázni.

Vélemény, hozzászólás?