Szerzői jogi kérdések: Creative Commons

Mielőtt azt hinnétek, hogy pályát változtattam, gyorsan közlöm, hogy eszembe sem jutott. Csak az elmúlt pár napon részt vettem egy 30 órás tanfolyamon, ahol jól megokosodtam. Ha nem baj, megosztom veletek is, amit megtudtam.
Bizonyára sokan vannak hozzám hasonló lelkes pedagógusok, szülők, akik az internetet böngészve sok hasznos dolgot gyűjtenek össze. Hát én ezen a tanfolyamon megtudtam, hogy bizony sokszor követünk el törvénytelenséget. Ugyanis attól, hogy valami fenn van a neten, nem biztos, hogy jogszerűen ingyen felhasználható. (De akkor minek van fenn???)

Például nekem nem kell kiírni az oldalamra, hogy “Ha felhasználod a munkám, jelöld a forrást!”, mert ez kiírás nélkül is törvény. A múltkorában láttam éppen a Facebook-on, hogy valaki pénzért árulta a mások által készített dolgokat, és persze tette ezt úgy, mintha a sajátja lett volna az a szellemi termék. Hát jó nagy arc kell hozzá, hogy mást ne mondjak.
FORRÁS
Nem tudom, hallottatok-e már a Creative Commons nevű szerzői jogi rendszerről. Nem akarom hosszasan taglalni, ITT olvashattok róla, én csak azokat a piktogramokat szeretném ebben a bejegyzésben megosztani veletek (és magammal), amelyek segítenek a jogszerű felhasználásban.
A Creative Commons licencei az alábbi jogokat biztosíthatják:
Share to Share A mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható.
Remix to Remix Származékos művek (feldolgozások) hozhatóak létre.
A Creative Commons licencei négy korlátozó feltétel különböző variációiból állnak össze. Ezek az alábbiak lehetnek:
Attribution Attribution Nevezd meg! by szabad licenc A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a műhöz kapcsolódó információkat (pl. a szerző nevét vagy álnevét, a mű címét).
Share-alike Share Alike Így add tovább! sa szabad licenc A mű a jelenlegivel megegyező, vagy azzal csereszabatos licenc alatt terjeszthető.
Non-commercial Noncommercial Ne add el! nc nem szabad licenc A mű nem használható fel kereskedelmi célokra.
Non-derivative No Derivative Works Ne változtasd! nd, NoDerivs nem szabad licenc A mű nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű.

Szóval ezentúl én megpróbálok olyan képeket, zenéket keresgélni, amelyeken a fenti piktogramok valamelyike megtalálható. 
FORRÁS
De azt is megérdeklődtem, hogy ha egy bejegyzésből kiderül, hogy a szerző azért osztja meg az ötletét, hogy használjuk, de nincsenek az oldalán piktogramok, akkor nem követünk el jogsértést. Viszont a FORRÁST mindig meg kell jelölni, amiről sokan valahogy megfeledkeznek! (És ezt követően szemrebbenés nélkül begyűjtik a dicséreteket, vagy saját termékként eladják, amit természetesen nem volna szabad!)

Vélemény, hozzászólás?