Feladatgenerálók a műveletek gyakorlására 1.

Négy hete kezdtük el a szorzó- és bennfoglalótáblák tanulását, eddig vettük a kettest, hármast és a négyest. Igyekszem a korábban bevált játékos feladatokkal gyakoroltatni most is, illetve újabb ötleteket is bevetettem a tanulás megkönnyítésére, de az az igazság, hogy ameddig nem tudják a gyerekek a szorzó- és bennfoglaló táblát, addig a játékos feladatoknak sincs sok értelme. A legtöbb tanuló komolyan veszi a kérésemet, de sajnos mindig akadnak olyanok, akik csak akkor tanulnak, ha tudják, hogy minden nap kérdezem, és ha nem tanulják meg, akkor annak rossz jegy lesz az eredménye.
A feladatok begépelése kicsit macerás, ezért a könnyebb utat választottam, amikor generáló után néztem. A Google segítségével rögtön találtam is egy olyan oldalt, ahol mind a négy alapművelet gyakorlására volt feladatlap generáló. Az elmúlt két hétben ezzel készítettem a feladatlapokat, (30 szorzást, 30 osztást a másodikosoknak, a kicsiknek pedig összeadást és kivonást) amit napi 2-2 perces időráfordítással oldottak meg a gyerekek (ki hamarabb, ki később, de péntekre mindenki elkészült vele).
FORRÁS
A generáló használata az alábbi képek alapján könnyen elsajátítható.

 

 

Az osztás generálóhoz IDE, az összeadáshoz IDE, a kivonáshoz pedig IDE kell kattintani. A generálók felépítése hasonló a szorzásos feladatgenerálóhoz. Olyan feladatlapot is tudunk készíteni, ahol egy lapon szerepel az összeadás – kivonás, illetve a szorzás – osztás.
A generáló előnye: Kiválaszthatjuk a számkört, akár tizedes törtekkel is szorozhatunk, egy feladatlapon belül választhatjuk a kétféle művelet együttes gyakorlását is, és a megoldókulcsot is generálja a program.
Hátránya: Az első helyen  áll az a szám (szorzandó), amelyik szorzótáblát szeretném gyakoroltatni, az alapján, ahogy mi tanuljuk, ennek a szorzónak kellene lenni. (Elmagyaráztam a gyerekeknek, hogy a tényezők ugyanúgy felcserélhetőek, mint az összeadásnál, így ez végül is nem jelent gondot.) 

Vélemény, hozzászólás?