Kontrasztos képek újszülötteknek

Mint mindennel kapcsolatban, az újszülöttek látásáról is változtak, változnak a vélemények az évtizedek során. Sokáig azt hitték 3-4 hetes korig semmit nem lát a baba, de mára bebizonyították, hogy már néhány naposan is felismerik az édesanyjuk arcát a babák. Emellett szeretik és szívesen nézegetik a kontrasztos képeket, éppen ezért a pasztellszínű játékok helyett célszerűbb fekete-fehér vagy más kontrasztos színű játékot, képet helyezni kisbabánk látótávolságába. Ezekre erőteljesebben reagálnak, hosszabban nézegetik őket, ami fejlesztő hatással van az agyukra.

Áruházakban is beszerezhetőek ilyen kontrasztos képek, könyvecskék, de ha van otthon nyomtatónk, mi magunk is készíthetünk jobbnál-jobb játékot a számukra. Ehhez szeretnék most mutatni néhány ötletet. Akinek nincs nyomtatója, de van egy kis kézügyessége, no meg ideje, türelme, festhet is ilyen képeket.

Amire érdemes odafigyelni: kezdetben (körülbelül a baba 1 hónapos koráig) olyan képeket válasszunk, melyek egyszerű geometriai alakzatokat, egyenes, hullámos és törött vonalakat, pontokat ábrázolnak. Utána jöhetnek (kisbabánk 3 hónapos koráig) a különböző állatok, tárgyak kontrasztos képei, majd ezt követően a bonyolultabb alakzatok, képek. 4 hónapos korig a fekete-fehér képeket részesítsük előnyben, aztán jöhetnek a színes kontrasztos képek.

Az alábbiakban néhány oldalt mutatok, ahonnan ingyen tudsz képeket letölteni. Az elsőnél 129 kép van, tehát ha nincs sok időd nézelődni, válaszd ezt az oldalt! Ugyanitt 30 színes képet is találsz. De a többi helyen is bőséges a kínálat. (Minden esetben a FORRÁS szóra kattintva jutsz el a kívánt oldalakra.)

FORRÁS

Vélemény, hozzászólás?