Miért sír a baba? 1.

Mikor a kisebbik lányomék hazajöttek az unokámmal a kórházból, ott voltam velük, segítettem, megmutattam, mit, hogyan kell csinálni. Talán a második vagy harmadik nap lehetett, amikor Gabika elkezdett sírni, és a lányom megkérdezte, hogy most miért sír. Akkor etette meg és tette tisztába, tehát nincs ok a sírásra. Azt mondtam neki, hogy nem tudom. Majd a hetek, hónapok során megtanuljuk, hogy mikor, miért sír. Aztán mikor a másik lányom férje kérdezte, neki azt mondtam, hogy mert kisbabák, és nem tudnak beszélni. Ha tudnának, bizonyára elmondanák.

Akkor lássuk, miért is sírhatnak az újszülött babák:

1. Éhes – Ha egy újszülött baba sír, első gondolatunk, hogy éhes, hiszen nekik a napjuk evésből és alvásból áll. Szoptatós babáknál sosem tudhatjuk biztosan, hogy mennyit is evett a baba. A fiú unokámnál előfordult, hogy szoptatás után kevesebbet mutatott a mérleg, mint előtte. Ezért mindig dilemma volt, hogy jól lakott-e, nem maradt-e éhes. Annak idején az én lányaim bizony a szoptatás idején éhesek maradtak, csak erre később jöttem rá. A tápszeres babákkal könnyebb, mivel tudjuk, hogy mennyit adunk, látjuk, hogy mennyi maradt.

2. Szomjas – A nagyobb unokám júniusban született. A védőnő azt mondta, nem kell neki vizet adni, mert az anyatej étel és ital is egyben. Hiába mondtam a lányomnak, hogy azért sír, mert szomjas, a védőnőre hivatkozva azt mondta, ne adjunk neki vizet. Aztán mikor az orvos jött el hozzá, megkérdeztem, hogy adhatunk-e neki vizet, mert ugye meleg van. Ő azt mondta, hogy persze, víz is kell a babának. Szóval ez emberfüggő is.

3. Tele a pelus – Régen a textilpelenkák idejében elég kellemetlen lehetett a babáknak több órát pisis pelusban tölteni. Ma az eldobható pelusok sokkal jobb komfortérzetet tudnak nyújtani a babáknak, és tovább is lehet a babán, ugyanis jó sok nedvességet bírnak felszívni és magukban tartani. De ha tele van a pelus, sok baba jelzi a kellemetlen helyzetét.

4. Álmos, fáradt – Többször jártunk úgy az ikrekkel, hogy nem kaptuk el a megfelelő pillanatot, és nem altattuk el őket időben. (Itt nem órákra gondolok, hanem mondjuk 15-20 perccel később, mint ahogy kellett volna.) A túlfáradt babákat nehezebb elaltatni.

5. Fáj a hasa – 6 hetes korban sok babának fáj a hasa, ami 3-4 hónapos korukig is eltarthat. Szintén az ikrekkel jártunk úgy, hogy hasfájósak voltak, emiatt jóval többet sírtak. Ilyenkor megkapták a cseppeket, hasra fordítottuk őket, és rövid időn belül abba is maradt a sírás. Persze nem volt ez ilyen egyszerű, hiszen a lányom nem tudta, hogy mit csináljon, így órákon át (akár 2-3 órán át) ordítottak este. (Ekkor költöztek haza.)

6. Fázik, melege van – Ahogy a felnőttek, a gyerekek sem egyformák. Van, aki a meleget szereti, van aki a meleg miatt sír. Ezt is ki kell tapasztalni. Annak idején a mi orvosunk azt mondta, hogy a felnőtteknek 21 fok az ideális napközben, alváshoz 19, a gyerekeknek 2 fokkal több kell. Mind a három unokám akkor érzi jól magát, ha a szobában 23 fok alatt van a hőmérséklet.

7. Valami erős inger éri – Ahogy a felnőttek is összerezzennek, úgy a kisbabák is megijednek és sírnak, ha nagyobb zajt hallanak, de érvényes ez erős fényhatásra, vagy ha rángatják, vadul játszanak vele.

8. Hiányzik neki az anyukája – A nagyobbik lányom állandóan azt szerette volna, ha vele vagyok. De ugye mosni, főzni, vasalni, takarítani minden nap kellett, és nem volt kenguru, hogy magamra kössem, így ő emiatt nagyon sokszor sírt. (Mivel ő a kezdetektől nagyon keveset aludt, muszáj volt néha hagynom hogy sírjon, mert ha a főzés, takarítás el is maradt, ezt nem tehettem meg a mosással, vasalással.)

9. Beteg – Hál’ Istennek emiatt sírtak az én lányaim a legkevesebbet, de éppen ezért rögtön pánikba is estem, amikor betegek voltak és sírtak.

10. Szél, telihold – Amikor nekem voltak a lányok kicsik, a sógornőm mondta, hogy ha nem éhes, nem szomjas, nem álmos, nem beteg, nem jön a foga a gyereknek, és mégis nyűgös, sír, akkor egyszerűen rá kell fogni az időre. És valóban. Még az alsó tagozatos gyerekeknek is megváltozik a viselkedése egy front előtt, teljesen „megkergülnek” ha szél közeleg.

+1. Ikreknél megfigyeltük, hogy akkor is sír az egyik, ha nincs oka, de a másik sír, így úgy érzi, neki is sírnia kell. Ez a legnehezebb, hiszen ha egyedül van az édesanya a babákkal, nagyon nehezen tudja megvigasztalni őket. Az ikrek meg közben azt hiszik, hogy valami versenyen vesznek részt, és tromfolnak egymásra, hogy ki tud hangosabban sírni.

Ha már eltelik pár hét, megismerjük kisbabánk jelzéseit, felismerjük, hogy amikor sír, mi a teendő, mivel más-más módon sír, ha éhes, szomjas, fáradt, vagy csak azt szeretné, hogy anya vegye fel. A kezdeteknél viszont célszerű végigmenni ezen a tízes listán, és így rájönni, hogy per pillanat miért sír a kisbabánk.

Vélemény, hozzászólás?