Időszalag a történelmi olvasmányokhoz

Olvasás órákon, illetve nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódóan gyakran kerülnek szóba történelmünk nagy alakjai. Ilyenkor mindig elmondom a gyerekeknek, hogy ki mikor élt, uralkodott, milyen esemény köthető a nevéhez. A meglátásom azonban az, hogy az időben való elhelyezés nagyon nehéz egy harmadikos gyerek számára. Éppen ezért a múlt hét végén készítettem egy időszalagot.

Egy levelezős versenyhez kapcsolódóan korábban már szóba került az ókor és a középkor, így elhatároztam, hogy az időszalagon színekkel szemléltetem az egyes korszakokat. (Az időszámításunk előtti időket nem készítettem el, mert akkor nem fért volna el a szalag a terem falán, és egyébként  is Attila király volt az első, akivel foglalkoztunk.)

Miután elkészült a szalag, az olvasókönyvet végignézve összeszedtem azokat a történelmi személyeket, akikről már olvastunk. A Google segítségével mindenkiről kerestem képet, amit felragasztottam egy egy színes kartonra (a korszaknak megfelelő színűre), hogy tartása legyen.

Ezek után az időszalag megfelelő éveinél lyukasztóval kis lyukakat készítettem, amibe gémkapocs segítségével tettem fel a képeket. 1848-hoz a jövő héten kerülnek majd fel a képek, mert akkor lesz aktuális (természetesen minden éven megemlékezünk róla).
Nagyon tetszett a gyerekeknek mikor meglátták, így kézzel foghatóvá vált számukra a történelem.

Utóirat: Aki nem szeretne sok időt tölteni a keresgéléssel, méretezéssel, szívesen átküldöm Word dokumentumban azokat a  méretre igazított képeket, amiket eddig elkészítettem.

 

Ha tetszik az ötlet, készítsétek el ti is!
Jó tanulást, jó játékot!

31 Comments

Vélemény, hozzászólás?