Elsős színes vonalas lap házikóval

A téli szünet előtt pár héttel kezdtem el az elsős tanulóknak a diktálást, és körülbelül ugyanakkorra esett a nyomtatottról történő másolás elkezdése is. Voltak gondok, de ugye nem várhatjuk, hogy elsőre menjen minden, mint a karikacsapás.
Aztán most, hogy visszajöttek a téli szünetről, szerdán szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy az osztályomnak több, mint a fele (4 tanuló) nem látja kellően azt a bizonyos vastag vonalat, és bizony a j és g betű felmegy a padlásra, és szépen csücsül az alja a többiek mellett a vastag vonalon, ahelyett, hogy a pincébe venné az irányt. A korábbi osztályomban egy kislány volt ilyen gondban a j betűvel, előtte soha, senkinek nem okozott ez problémát. Pedig mindig mondom, hogy minden betűt a szoba közepén kezdünk és fejezünk be, kivéve a szó elején a t betűt.
Az első lehangolódást, reményvesztést követően nekiálltam a megoldás keresésének. Emlékeztem, hogy gyereketető oldalán láttam egyszer egy olyan posztot, amiben Virág a színekkel jelölte a három vonalközt. Ezt néztem én meg, és készítettem el a saját változatomat, egy színnel és a már jól ismert, használt házikóval. Köszi az ötletet Virág!
Mivel csütörtökön új betűt tanultunk és a munkafüzetben dolgoztak a gyerekek, holnap fognak először dolgozni ezeken a lapokon. És hogy miért csak a szoba van kiszínezve? A továbbiakban nem szeretnék lapokat adni nekik, hanem dolgoznának a füzetben, és ott szövegkiemelővel emelném ki a szoba szintjét. Csak könnyebb egy vonalközt kiemelni, mint az egészet, nem? Meg egyébként is, a pincét és a padlást nem szoktuk kifesteni.
Remélem, rövid időn belül nem lesz szükség ezekre az előkészületekre, és megy majd mindenkinek a hagyományos módon, színek nélkül is!
Ha esetleg Ti is küszködtök hasonló problémával, próbáljátok ki ezt a megoldást!
Jó gyakorlást!

2 Comments

 1. Nagyon nagy segitseg lenne ha megkapkhatnam nyomtathato forma an az elsö vonalas hazikos lapot.
  Kulföldön nincs lehetöseg elsös fuzetet vasarolni es a fiam nagyon kuszködik a betuirassal immar masodik osztalyoskent. Nagyon jo modszer ez a harom vonalas megoldas amibe most nincs lehetöseg gyakorolni.
  Köszönettel
  Andrea

  1. Kedves Andrea!
   Sajnos csak most olvastam a hozzászólásod a kéréssel kapcsolatban. Képként van meg nekem, amit a bejegyzésben is megosztottam. Ha gond van a esetleg a letöltött kép minőségével, írj, és elküldöm e-mail-ben.

Vélemény, hozzászólás?