Mondatvégi írásjelek tanítása-dallal

Egy kolléganőm évekkel ezelőtt tanított meg egy dalra, amivel megtanulhatják a gyerekek, hogy melyik mondat végére milyen írásjelet kell tenniük. Ennek már több, mint 15 éve. Azóta minden osztályommal megtanítom ezt a dalocskát, és nemcsak a mondatfajták tanításakor, hanem utána is énekeljük, ha egy kicsit pihenni akarunk, és előtte éppen valamilyen mondatfajta szóba került.

Íme a dalszöveg:
Jól vigyázz írásnál, mindig pontos légy.
Minden mondat végén írásjelet tégy.
Pont, kérdőjel van elég, felkiáltó jel is még,
jól vigyázz pajtás, írás közben ne hibázz!

Kijelentő mondat csak pontot kíván,
kérdő mondat végén a kérdőjel áll.
Felkiáltó, óhajtó, felszólító, ó, de jó!
mindhárom után, fel, felkiáltójel áll.

 

A kottát is sikerült elkészítenem egy program segítségével, így talán könnyebb lesz a dolgotok, illetve a drive-ra feltettem azt a zenei alapot, amit egy kedves kolléganő juttatott el hozzám. Ezúton is köszönöm neki! 

Elvileg innen le tudjátok tölteni: 

https://drive.google.com/file/d/1A_9VxyUvNQNuZBi1DtEE5eyL7lCjdtP2/view?usp=sharing

Itt pedig a gyerekek éneklik: 

https://drive.google.com/file/d/1bg_7CHM0S_ucPEW8V36DFyU-qXbD878Z/view?usp=sharing

 

79 Comments

   1. Kedves Sucika!
    Már egyszer kértem tőled a dalt mp3 formátumban, de vagy nem érkezett meg hozzám, vagy valahogyan eltüntettem az emailjaim közül. Ha volnál olyan szíves, elküldenéd nekem ismét, hogy meghallgathassam. Nagy szükségem lenne rá. Köszönöm szépen!

 1. Szervusz Icu! Szeretném, ha elküldenéd nekem is a versikéhez tartozó zenét. Köszönöm!

  A megosztáshoz kaptam egy ötletet. Hozz létre egy gmail email címet, ha még nincs! A Google Drive-ba (ami jár az email címhez) másold fel az mp3 fájlt! Jobb gombra megjelenő menüben válaszd ki a megosztási link létrehozását!
  Ez a link a vágólapra kerül, onnan küldheted el, tárolhatod. Szép estét! Marika

  1. Kedves Zita!
   Köszönöm. 🙂 Azóta már 4 van. 🙂 Sajnos olyan sok spam-et kaptam, és nem vettem közte észre a kérésed. Ha még szükséged lenne rá, írj, és elküldöm. Ha e-mail-t is írtál, nagy valószínűséggel elküldtem. Bocsi. 🙂

 2. Kedves Suncika!
  Most találtam rá a dalotokra. Nagyon tetszik. Szívesen megtanítanám a gyerekeknek. Kérlek, küldd el nekem az mp3-as változatot. Segítségedet előre is köszönöm. Üdv: Kele Andi

  1. Kedves Csilla! Sajnos olyan sok spam-et kaptam, és nem vettem közte észre a kérésed. Ha még szükséged lenne rá, írj, és elküldöm. Ha e-mail-t is írtál, nagy valószínűséggel elküldtem. Bocsi. 🙂 Egyébként feltettem pár éve az alsós ének csoportba, csak sok negatív kritikát kaptam rá, ezért töröltem. De a csoportomban szerintem fenn van. 🙂

 3. Kedves Sucika!
  Már egyszer kértem tőled a dalt mp3 formátumban, de vagy nem érkezett meg hozzám, vagy valahogyan eltüntettem az emailjaim közül. Ha volnál olyan szíves, elküldenéd nekem ismét, hogy meghallgathassam. Nagy szükségem lenne rá. Köszönöm szépen!

 4. Kedves Sucika!
  Már egyszer elküldted nekem a dalt, de vagy nem érkezett meg hozzám, vagy elkallódott a leveleim között. Nagy segítség lenne nekem a munkámban. Megköszönném, ha elküldenéd ismét nekem.

 5. Kedves Sucika! 🙂
  Valahogyan ez a kedves kis versikéd eddig még elkerülte a figyelmemet, ma bukkantam rá! Harmadikosaim vannak, nagyon érdekelne a dal is! Esetleg el tudnád küldeni nekem is mp3 formátumban?
  Előre is nagyon köszönöm! 🙂
  Anita

 6. Kedves Sucika!

  Nagy érdeklődéssel olvasom oldalait, melyek elhivatottságról és mély szakmai felkészültségről „árulkodnak.”
  Szeretném elkérni a dallamot a mondatfajták vershez, mert tanfelügyeleti látogatásom ebből a témakörből lesz.

  Segítségét , fáradozását köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?