Ötletek a hála világnapjára

Az előző bejegyzésemben írtam, hogy szeptember 21. a hála világnapja. Most ötleteket adok, hogyan tudod emlékezetessé tenni a gyerekek számára ezt a napot, vagy esetleg a többi előttük álló napot is.

Hála ábécé – A játékhoz szükség van műanyag, fa ábécé betűkre, de ha nincs, akkor egyszerűen írjuk fel az ábécé betűit kis kártyákra. Minden tanuló húz egy betűt, és a feladata, hogy találjon ki egy olyan szót, amiért ő hálás, és az adott betűvel kezdődik. Kisebb gyerekeknél segíthetünk azzal, ha megadunk egy témát, amelyen belül gondolkozniuk kell a szavakon, pl. ételek, különböző tevékenységek, amit szeretnek az iskolában, vagy hobbi.

Angyalkás játék – Sok kolléga játszik adventi időszakban angyalkás játékot, amikor a tanulók húznak egy nevet, és másnap visznek annak a tanulónak valami kis ajándékot. Bevallom egyszer vagy kétszer játszottam ilyet az elmúlt évek során, de nem nagyon szorgalmaztam, mivel a szülőket nem akartam plusz kiadással terhelni. Ezt az angyalkás játékot viszont bármikor lehet játszani, és az benne a lényeg, hogy nem kerül pénzbe. A tanulók a nap elején húznak egy nevet, majd a nap folyamán igyekeznek a húzott társukkal még figyelmesebbek, kedvesebbek, segítőkészebbek lenni. A nap végén beszéljétek meg, hogy kinek ki volt az angyalkája, van-e olyan gyerek, aki a nap folyamán esetleg rájött.

Hálakör – Minden nap lehet játszani, de ha csak a hála világnapján játsszátok, úgy is jó. Üljetek körbe, és mindenki ossza meg a társaival, hogy kinek és miért volt hálás aznap.

Hálakönyv – Készíts az osztállyal hálakönyvet, amelyet minden héten más-más tanuló kap meg. A gyerkőc haza is viheti a könyvet, a családtagok is írhatnak, rajzolhatnak bele arról, hogy ők miért hálásak.

Hálanaplók – Minden tanuló készítsen hálanaplót. Kérd meg őket, hogy hetente egyszer írjanak fel három dolgot, amelyekért hálásak és azt is, hogy miért. Rajzolhatnak bele, ki is díszíthetik a naplót.

Hálakupon – Készítsenek a tanulók hálakupont, amire ráírják, hogy kinek, miért hálásak, és hogy ők cserébe mit tesznek, mivel viszonozzák a kedvességet. (Pár éve karácsonyra kaptam ilyen kupontömböt a lányaimtól, melyben volt puszi, ölelés, közös fagyizás, masszázs, közös mozi, stb.) A gyerekek készíthetik, díszíthetik kedvükre a kuponjaikat, de ha dizájnosabb kupont szeretnél, készíts egyet, és a gyerekek majd kitöltik a megfelelő szöveggel!

Hála bödön – Szerezz egy nagy befőttesüveget, amit akár meg is díszíthettek a gyerekekkel. Tegyetek rá egy címkét, és írjátok rá: Hála bödön. Nyírjatok fel színes papírokat olyan méretre, amire könnyen tudnak írni a gyerekek. Írják rá a gyerekek, hogy miért hálásak, majd a cetliket feltekerve, vagy összehajtva tegyék üvegbe. Tanév végén, vagy amikor betelt az üveg, vegyétek elő, és olvassátok fel, ki, mikor, miért volt hálás!

Hála papírlánc – Bizonyára ismerős a karácsonyra készíthető színes csíkokból készített láncfüzér. Kérd meg a gyerekeket, hogy írják rá egy ilyen papírcsíkra, hogy miért hálásak, majd készítsetek belőle láncot! Természetesen egy gyerek több dolgot is írhat, külön-külön csíkokra.

Hála fotók – Rajzlapra, vagy kis táblára minden tanuló írja fel, hogy miért hálás. Fotózd le őket a táblával, majd a képet kinyomtatva a gyerkőc hazaviheti, és egy ünnepi alkalommal ajándékként átadhatja az általa választott személynek.

Hála kollázs vagy hirdetőtábla – Kérd meg a gyerekeket, hogy vágjanak ki képeket azokról a dolgokról, amelyekért hálásak, majd használják a képeket saját kollázs készítéséhez vagy egy osztálytermi hála hirdetőtáblának a díszítéséhez.

Hálafa – Hasonló, mint a bödön, vagy a lánc, csak itt „falevelekre” írják a gyerekek azt, hogy miért hálásak. Nekem idén erre esett a választásom, mivel így egy szép dekorációnk is lett. Télen hópelyhekre, tavasszal virágokra cseréljük majd a mostani faleveleket.

Remélem, sikerült választanod az ötletek közül, és Te is megemlékezel idén a Hála világnapjáról az osztályodban vagy a családoddal!


Vélemény, hozzászólás?