Babakelengye, avagy mi mindenre lesz szükség?

Ezelőtt 30 évvel még nem olyan világ volt, mint mostanában, korlátozottak voltak a lehetőségeink, amikor a babavárás idején beszereztük a szükséges dolgokat. Emlékszem, 6 hónapos terhes lehettem, mikor kimentünk Kassára babaruhát venni, mert hogy ott olcsóbb volt minden. Mivel a családban fiúk voltak, biztosak voltunk benne, hogy nekünk is az lesz, így be is vásároltunk szépen: kék rugdalózó, rekli, hálózsák, kifogó. Aztán megszületett a lányunk.

Ma már nagyon sok bababolt, áruház miegymás van (a nevüket sem tudom), csak a pénztárcánk szab gátat a lista terjedelmének. Mégis mielőtt mindent összevásárolnál, gondolj végig néhány dolgot, olvasd el a következő néhány gondolatot és a listát, ami segít a vásárolandó holmik növelésében vagy csökkentésében!

Négy dolgot kell szem előtt tartani a vásárlás során:

  1. Hiába mondja az orvos, hogy 100 %, hogy fiú, tavaly egy ismerősöm végül egy kislánynak adott életet. (Nesze neked kék ruha!) Ezért olyan színű ruhákat vásárolj, ami kislányokra és kisfiúkra is jó!
  2. Nem lehet tudni, hogy milyen nagy babóca születik, így 56-osnál kisebb ruhát ne vegyél, mert úgy jársz, mint egy másik ismerősöm, akinek a kisfia olyan nagy súllyal és centivel született, hogy egy ruha sem volt rá jó.
  3. A kisbabák nagyon gyorsan nőnek, így ne csodálkozz, ha esetleg 1-2 hónap múlva nem fogsz tudni kisbabádra ruhát adni.
  4. Bár én ritkán járok turiba, az unokáimnak már többször vásároltam ott jó minőségű, alig használt ruhát, potom áron, kilóra. (Mert ugye más baba is hamar kinövi, átnövi, nem csak a tiéd.) Tehát célszerű oda is benézni időnként!

És akkor lássuk a listát! (Persze ez csak egy ötlet, mindenki azt, és annyit vesz, amennyit szeretne.)

  • 4-5 db rövid- és hosszú ujjú body 56-os és 62-es méretben
  • 4-5 db ujjatlan, és/vagy hosszú ujjú rugdalózó, attól függ, mikor születik a kisbabád (téli babáknak vastagabb) 56-os és 62-es méretben
  • 2-3 db lábfejes nadrág (téli babáknak vastagabb) (Nekünk nem volt, az unokáknak se szeretem, mivel körülményesebb egy tisztába tevéskor, de ez csak az én véleményem.)
  • 4-5 pár évszaknak megfelelő vastagságú zokni
  • 2  db évszaknak megfelelő sapka, kalap, kendőcske
  • kocsikabát vagy bundazsák (évszaktól függően)
  • szakállka, nyálkendő
  • nyári babáknak 2-3 napozó
  • téli babáknak 2-3 pulóver, kardigán, harisnya, kesztyű

Végezetül még egy dolog. Felénk divat, hogy a rokonok elég hamar babalátogatóba mennek, és természetesen a legtöbben babaruhát visznek a picinek, így ezért is felesleges előre a sok ruhát felhalmozni.

Vélemény, hozzászólás?