Napirend másfél éves korig

Egy újszülött baba napja eléggé „unalmas”, hiszen a nap nagy részében csak eszik-alszik. Pár hét után ez azonban megváltozik, éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen a babának egy napirendje, amihez ha csak nincs valami rendkívüli dolog, szigorúan ragaszkodjunk! Két-három gyereknél még nagyobb a jelentősége a kialakult szokásoknak, és a programok összehangolásának.

Az elmúlt hetekben úgy alakult a helyzet, hogy több napot töltöttem a két unokámmal, akik közül az egyik 5 hónapos, a másik kicsit több, mint másfél éves. Nem tudom, hogy éltem volna túl a napokat, ha nem figyelek oda, hogy ki mikor eszik, alszik, játszik, stb. Ezt egy füzetbe fel is jegyeztem, így tudtam azt, hogy mikor ébred nagyjából kicsi, mikor kell megetetni, és így mindenki időben megkapott mindent, a saját igényeinek megfelelően. Most nem akarom azt mondani, hogy ez a tuti napirend, de a gyerekek életkorát figyelembe véve most ez vált be nálunk.

Ébredés mindét gyerkőcnél 6 óra (körül). A kicsi másfél órát van ébren, ezt követően másfél órát alszik általában. Ha véletlenül kevesebbet alszik, utána akkor is másfél órát van fenn. Neki ezekbe a másfél órákba belefér az a reggeli átöltözés, tisztába tevés, tornáztatás, játék, levegőzés-séta, és egy kis tévénézés. Mivel hajnalban is eszik, így neki a másfél óra utolsó negyedórájában kerül sor az etetésére, ami tápszert jelent, illetve már egy alkalommal bébiételt kap, ami a dél körüli időben történik. A nap végén 6 óra körül kerül sor a fürdetésre, és az ezt követő alvásra.

Keményebb dió a nagyobb gyerkőc, aki már csak egyszer alszik egy nap, általában 11-12 órától kb másfél órát. A reggeli ébredés és öltözködés után reggeli, közös játék a kicsivel. Míg a kicsi alszik (fél 8-tól 9-ig), a nagyobbal életkorának megfelelő játék, mondókázás, hintázás. Felébred a kicsi, így a nagynak egyedül kell játszania a pelenkacsere és a torna alatt, majd jöhet egy délelőtti mese, vagy levegőzés az udvaron, a nagynak tízórai, a kicsinek tápszer. Fél 11 körül jön a kedvenc programom, a „közös” alvás, külön szobában, hogy ne zavarják egymást.

A délután hasonló módon telik el, ami azért nehezebb egy kicsit, mivel este hétig (amikor a nagyobbnál jön el a fürdés és az alvás ideje) sokkal hosszabb az idő, amit ki kell tölteni a különböző programokkal. Fontos, hogy ne essünk abba a hibába, hogy egész nap különböző programokkal szórakoztassuk a másfél évest, hiszen a házimunkára is időt kell szakítani! (És akkor hol van még az a bizonyos énidő?) Figyeljük, hogy mi az, ami érdekli, adjunk neki meséskönyveket, építőkockákat, egyéb játékokat, amivel egyedül is hasznosan töltheti el az idejét! Ugyanakkor vonjuk be már most a házimunkába! Természetesen itt nem arra gondolok, hogy ő végezze a nagytakarítást, de meg lehet és kell már ilyenkor tanítani arra, hogy tegye vissza a játékokat a dobozba. Nekünk például a nagyobb „vigyáz” a kistesóra, odaadja neki a cumit, elhozza a cumisüvegét, szóval tud segíteni. Minél többet foglalkozunk gyermekeinkkel, annál értelmesebbek, okosabbak és önállóbbak lesznek.

Vélemény, hozzászólás?