Hogyan használd az „Olvasd el és keresd meg!” feladatlapokat?

Az elmúlt időszakban elég sok terméket készítettem, viszont a termékleírásba nem akartam beleírni a személyes meglátásaimat, hogy tárgyilagos maradjak. Így viszont, ha valaki csak a rövid leírást olvassa el, és megnézi a termékképet, nem biztos, hogy meglátja a benne rejlő lehetőségeket. Éppen ezért arra gondoltam, hogy itt, a honlapon egy kicsit részletesebben írok azokról a termékekről, amelyeket a webáruházban meg tudsz vásárolni. Hogyan használom, te hogyan használhatod?

Az olvasás gyakorlásához már többféle feladatsor készült, ami kicsit hasonló (hiszen mindegyikkel az olvasást gyakorolhatjuk), de mégis mindig más. Az „Olvasd el és keresd meg!” feladatlapokon a játékos olvasásgyakorlás és figyelemfejlesztés mellett kiemelt szerepet kap az emlékezet fejlesztése. Hogy miért? Mert miután elolvasta és megkereste a gyerkőc a szavakhoz tartozó rajzokat, emlékeznie kell, hogy melyik szó nem volt a képen, és melyik rajz nem volt a szavak között. Kipróbáltam, nem is olyan könnyű!

Hogyan használd a játékot gyermekeddel, tanítványoddal?

Először beszélgessetek a képről, mondja el a gyerkőc, hogy mit lát! Nevezze meg a képen látható dolgokat, és ha van olyan, amit nem ismer, nevezd meg te! Ezt követően kérd meg, hogy egyenként olvassa el a szókártyákon található szavakat, majd keresse meg a jelentésének megfelelő rajzot a képen. Egy szó rajza nem szerepel a képen, illetve egy rajz neve nincs a szókártyák között.  A végső feladat ezek megtalálása és jelölése (karikázással, vagy koronggal). Ha még szeretnétek a feladatlappal foglalkozni, kérd meg a gyermeked, tanítványod, hogy mondjon mondatokat az olvasott szavakkal. Aki nem a Meixner-módszerrel tanul, az a gyerek le is tudja írni ezeket a szavakat.

Végül néhány technikai segítség, információ:

  1. A feladatlap szavai a Meixner-féle betűtanulás sorrendjét követik, tehát már néhány betű ismerete után is sikerélményhez jut a gyerkőc. Természetesen a többi módszerrel tanuló gyerekek is találnak olyan lapokat, amiket el tudnak olvasni. (A karácsonyi témánál nem tudtam úgy megoldani, hogy csak a tanult betűk szerepeljenek, de ügyes gyerekek azt is el tudják segítséggel olvasni.)
  2. A 13 oldal segítségével lehetőségetek van a családról, a lakásról, az állatokról, járművekről, foglalkozásokról, mesékről, a tisztálkodásról, a karácsonyról, és a télről beszélgetni, olvasni.
  3. Az oldalakhoz megoldólapok is készültek, így a gyerkőc önmagát tudja ellenőrizni.
  4. A4-es méretben készült a feladatlap, de én A5-ös méretben nyomtatom, mivel még így is nagyobbak a betűk, mint az olvasókönyvben találhatók. Hogy tartós legyen, le is laminálom. (Így évtizedekig lehet majd használni.)
  5. Bár színesben készült a feladatlap, szürkeárnyalatosan is ki lehet nyomtatni, a végeredmény ugyanaz. Csak ugye színesben szebb.

Ha felkeltettem az érdeklődésed és szeretnéd megvásárolni ezt a terméket, itt megteheted: https://sucika67.hu/termek/olvasd-el-es-keresd-meg/.