Szülők iskolája 4. Várandósság, terhesség, más állapot

Mind a három ugyanazt fejezi ki, de mindhárom más-mást jelent. Vagy mégsem?

30 évvel ezelőtt, a mi időnkben azt mondtuk, „terhes vagyok”, vagy azt, hogy „állapotos”. Az anyósom mindig azt mondta, hogy a terhesség nem betegség, hanem csak egy más állapot. Nem kell olyan nagy feneket keríteni a dolognak, nem én vagyok az első, és nem is az utolsó, aki babát vár. Pedig én azt hittem, hogy igen. Az első csalódás akkor ért, mikor a nőgyógyász nem bontott pezsgőt, és nem kürtölte tele a világot, sőt, még nem is nagyon gratulált. Pedig számomra egy csoda volt az egész. Végül is elfogadtam, hogy ez csak nekem és a családomnak fontos, más kívülállókat ez nem érdekel.

Amikor az első lányommal voltam várandós (ő használta ezt a kifejezést) éppen építkeztünk. Ugyanúgy dolgoztam (hál’ Istennek) mint aki nem terhes. Még a szülés napján lefestettem a vécéajtó keretét, este hazavittem a munkásokat, majd miután a férjem elment dolgozni, engem elvitt a mentő, és perceken belül anya lettem.


Ha visszagondolok a várandósság 6 hónapjára (kb ennyi maradt,miután kiderült hogy babát várok), nekem nagy szerencsém volt azzal, hogy nem voltak reggeli rosszulléteim, tényleg csak az utolsó 3-4 hétben volt számomra terhes ez a dolog. Persze az alvás már sokkal korábban nehézzé vált, mivel én hason aludtam. De lefekvéskor elrendeztem a babát a pocakomban, így nagyjából tudtam féloldalasan aludni.

De hogy miért is lehet valaki számára a várandósság terhes, mindamellett, hogy csodálatos dolog?

  1. Kezdem azzal, amiből én kimaradtam: a reggeli émelygések, hányások.
  2. Az ember elhízik, eldeformálódik. Én például több, mint 20 kg-ot híztam, de a lányaim is úgy érezték, mintha bálnák lennének.
  3. Emlékszem kb. a 6. hónaptól állandóan leettem magam. Azóta is elgondolkodom, hogy most is leeszem magam, csak nincs ott a pocak, így a földre kerül a kaja?
  4. Nem tudod lenyírni a lábadról a körmöt, nem tudod bekötni a cipőd. Egyáltalán nem látod, mi zajlik a hasad alatt.
  5. Fáj a hátad, gerinced, lábad. Ha nincs szerencséd, a lábad is bedagad.
  6. Sokkal fáradtabb vagy, mint korábban, többet ülsz a nap folyamán, mint dolgozol.
  7. Állandóan vécére kell járnod.
  8. A hormonok hatására házisárkánnyá változol, vagy éppen mindenen meghatódva pityeregsz.
  9. Nem tudsz aludni, de még csak kényelmesen feküdni se.
  10. Akinek nyáron van nagy pocija, annak nem elég a nagy terhet cipelni, a meleg miatt minden korábban leírt dolog hatványozódik. Legalább is úgy érzi.

Mindezek ellenére a legtöbb nő mit sem törődik ezzel, hiszen a 9. hónap végén kezében tarthatja azt a kis csodát (csodákat), akiért (akikért) érdemes volt minden terhet vállalnia.

Vélemény, hozzászólás?