Hogyan gyakorolhatod az időbeli tájékozódást

Idén ismét elsős leszek, illetve viszem tovább a harmadikosaimat, így olyan dekorációban gondolkoztam, ami jól illik egy elsőshöz, és a „nagy” negyedikeshez is. Így esett a választásom a baglyokra.

Mivel nagyon fontos a gyerekek térbeli és időbeli tájékozottsága, a tanévre készülve először a reggeli beszélgetéshez egy baglyos szókártyacsomagot készítettem az időbeli tájékozódás gyakorlásához, amit a webshopban (IDE kattintva) Te is megrendelhetsz. Gondoltad volna, hogy az időbeli tájékozódás összefügg az olvasással és a helyesírással is (hangok időtartama, hosszú-rövid magánhangzók helyes ejtése, szavak írása)? Ezért fektetek én nagy hangsúlyt erre az elsőseimmel.

Hogyan használom, Te hogyan használhatod? Először is, ha tudod, lamináld a kinyomtatott és szétnyírt kártyákat, hogy sokáig kitartson. Ha nem tudod laminálni, ragaszd fel egy vastagabb kartonra, vagy eleve rajzlapra nyomtasd!

Mi az iskolában minden reggel a terem végében lévő szőnyegen kezdtük a napot, egy kis beszélgetéssel. Megbeszéltük, hogy milyen évet írunk, milyen hónap, milyen nap van, és pontosan hányadika. Ezt követően feltettem a szókártyákat a faliújságra (parafatábla, vagy textillel bevont nikecell esetleg fehér mágneses tábla tökéletes erre).

Ez után kitértünk arra, hogy milyen nap volt tegnap, tegnapelőtt, milyen nap lesz holnap, holnapután. Hányadika volt tegnap, tegnapelőtt, hányadika lesz holnap, holnapután. A hónapokkal ugyanígy. A későbbiekben – amikor már más téma volt reggelente- a hetesek, a jelentés után mondták, hogy milyen év, hónap, nap és hányadika van.

Ezt követően sokat mondókáztunk, ami segített az évszakok, a hónapok és a hét napjainak megjegyzésében. Sok verset lehet ehhez találni az interneten, én most egy kortárs költőnk, Hétvári Andrea által írt néhány versikét ajánlok a figyelmedbe. Idén ezeket fogjuk mondani az elsőseimmel.

Nagyon fontos, hogy ne csak hétfővel, januárral illetve a tavasszal kezdjük a felsorolást, hanem bármelyiktől tudni kell a gyerekeknek folytatni! Csak akkor mondhatjuk, hogy biztosan tudja ezeket a fogalmakat.

Nagyon szeretik a tanítványaim a székfoglalós, helycserés játékokat. A hét napjait, hónapok, évszakok elnevezését is lehet így gyakorolni. Ezt otthon kicsit nehezebb kivitelezni, de kisebb baráti csoport, illetve osztály számára már egy jó kis játék lehet.

A játék menete: A gyerekeket elnevezzük a hét, hónap, vagy az évszakok neveivel. Körben ülünk, egy gyerek középen áll, neki nincs széke. Elkiáltja magát: Cseréljen helyet szeptember a januárral! Miközben a két hónap helyet cserél, a középen álló is próbál leülni. Akinek nem jut hely, az áll középre, és most ő választ két hónapot (vagy hetet, évszakot).

Úgy is játszhatjuk, hogy több gyerek kapja ugyanazt a nevet. Pl. a 4 évszak esetében, a tanulók negyede tavasz, nyár, stb. Ilyenkor a középen álló csak egy nevet mond, és mindenki, akinek az a neve, megpróbál egy másik üresen maradt székre leülni. A középen álló azt is mondhatja, hogy: évforduló – ilyenkor mindenkinek új helyre kell ülnie.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, látogass el a webshopba, és válassz a termékek közül! Tanulj meg a gyermekeddel, tanítványoddal egy-két verset, és feltétlenül próbáld ki a játékokat! Jó tanulást, jó játékot!